site: Filozofia Nuanţelor (Petre Ţuţea)  

Posted by Vestitor in , , Editeaza

"Un geniu, dacă a existat vreodată unul" - Emil Cioran despre Petre Ţuţea, în Mărturisiri şi anateme


Aceste pagini sunt dedicate legendarului filozof Petre Ţuţea. Vom încerca să prezentăm aşa cum se cuvine viaţa şi opera marelui gânditor. Cu puţine excepţii, volumele publicate până la data înfiinţării sitului (iulie 2006) a nu au apărut în condiţiile pe care le merită o personalitate majoră. Recepţia critică a fost de asemenea necorespunzătoare şi pe alocuri neaşteptat de ostilă, în pofida entuziasmului extraordinar generat de prezenţa filozofului. A sosit timpul unei reevaluări, iar materialele pe care le oferim sunt menite să pornească o dezbatere serioasă în legătură cu proiectele şi realizările sale.

Situl Filozofia Nuanţelor este editat de un grup de entuziaşti independenţi interesaţi de evidenţierea şi dezvoltarea tuturor aspectelor filozofiei lui Ţuţea. Nu intenţionăm să realizăm doar un sit biografic-descriptiv; orice propunere de colaborare este binevenită, mai ales sub forma articolelor originale, care vor fi supuse unei analize riguroase. Temele discutate de Petre Ţuţea sunt dificile, iar stilul său laconic, reflexiv, şi extrem de precis presupune, pe lângă familiaritatea cititorului cu cultura română şi universală o pregătire filozofică substanţială, foarte multă atenţie şi o sensibilitate aparte.

În pofida clişeurilor curente, Ţuţea este un scriitor pe cât de neobişnuit, pe atât de important, deoarece a elaborat trei genuri literar-filozofice (Filozofia nuanţelor, Teatrul seminar, Reflecţiile teologale) şi instrumentele conceptuale corespunzătoare (respectiv: gust, mască, primire...). Textele sale oferă un spectru rafinat de noţiuni semnificative, cu rezonanţe în vocabularul curent al filozofiei româneşti şi europene. Unul dintre scopurile principale ale acestui sit este de a depăşi superficialitatea cu care Petre Ţuţea este tratat de prea mulţi critici influenţi din România şi aprecierile penibile promovate de tot felul de comentatori neavizaţi, cum ar fi cei care confundă socratismul cu oralitatea. Pentru mai multe detalii asupra structurii operei sale şi a modului în care se leagă diversele lucrări scrise după ieşirea din închisoare, vă rugăm consultaţi pagina Synopsis, apoi secţiunea în legătură cu Proiectele şi prezentarea Ediţiilor curente.

Altă problemă pe care o vom examina într-o oarecare măsură, pe parcursul dezvoltării acestui sit, este abuzul şi exploatarea personalităţii lui Ţuţea în alte scopuri, în speţă cele politico-ideologice sau cele comerciale şi senzaţionale – cu ocazia publicării unor înregistrări neautorizate, prin diverse provocări (prezentând informaţii false sau tendenţioase), citate scoase din context, transcrieri şi texte editate cu brutalitate, anacronisme, neînţelegeri, confuzii mai mult sau mai puţin intenţionate, erori de interpretare ş.a.m.d. Internetul oferă acces aproape instantaneu la tot felul de materiale şi opinii, care trebuie evaluate şi cercetate cu atenţie, dintr-o perspectivă corespunzătoare. Petre Ţuţea este în primul rând un filozof care critică explicit toate ideologiile, şi o personalitate exemplară, care a reuşit să valorifice experienţa de viaţă şi suferinţa.

La ora actuală cultura română trece prin momente dramatice, iar tinerii cu aspiraţii au nevoie mai mult ca oricând de modele. Petre Ţuţea este una dintre personalităţile pentru care gândul, vorba şi fapta sunt unul şi acelaşi lucru. În această unitate se regăsesc toate virtuţile fundamentale: curajul, răbdarea, cumpătarea, pietatea... Puţini filozofi au fost vreodată comparaţi cu Socrate, al cărui spectacol intelectual este atât de viu prin dialogurile lui Platon. Ca şi marele atenian, Ţuţea nu este interesat de elaborarea unor doctrine şi sisteme. Fie că este vorba de meditaţie, discuţie sau de scriere, rostul activităţii filozofice este exerciţiul continuu al gândirii care purifică.

Sursa: http://www.filozofianuantelor.org

This entry was posted on 29 iunie 2009 at luni, iunie 29, 2009 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu