Descriere:Actuala editie de Opere infirma, categoric si definitiv, afirmatia ca Mircea Vulcanescu a scris putin. In alcatuirea editiei, Marin Diaconu ingrijitorul editiei, s-a slujit de doua criterii: cel al integralitatii si cel tematic-stiintific. In primele doua volume sunt reunite scrierile filosofice, cele de istorie, critica si atitudine culturala si cele de sociologie. Scrierile filosofice se incheie cu lucrarea Nae Ionescu. Asa cum l-am cunoscut. Printre cele doua sectiuni ale volumului II: prolegomene sociologice la satul romanesc si Scoala sociologica a lui Dimitrie Gusti.
O ediţie pe măsura cuvenită omului şi marelui cărturar Mircea Vulcănescu. O personalitate intelectuală în care expresia frămîntărilor interbelice, se găseşte cel mai bine închegată, care se completează şi se reflectă minunat în latura lui profund umană şi creştină, pe care o putem numi cu toata îndrăzneala, fără să greşim, desăvîrşită, mărturisită prin demnitatea şi martiriul său în temniţa comunistă.
După cum se vede şi în descriere preocupările cărturarului erau vaste, împletind multe domenii, călăuzite de o conştinţă limpede a necesităţii trăirii şi mai ales gîndirii creştine(într-o concepţie autohtonă cuprinsă într-un proiect filosofic mai vast) căruia Mircea Vulcănescu i-a dăruit o implicare deosebită, fără a se limita la spaţiul teologic ortodox.
Sursa: http://www.universenciclopedic.ro/
This entry was posted
on 29 iunie 2009
at luni, iunie 29, 2009
and is filed under
cărturari,
cărţi
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
Trimiteți un comentariu